Vyhledávání


Kouzelné slovo prozápadních médií: "prý"!

03.04.2015 15:26

Pokud jste čtenářem Novinek.cz, můžete si všimnout mnoha článků, které mají v názvu a v textu slovo "prý". A jak známo, v těch desítkách článků za hodinu se člověk nevyzná, a proto nehledí na maličkosti. Díky tomu snad někdo poté bude opravdu věřit tomu, že Rusko bude jaderně bombardovat Pobaltí (i když některé části si o to koledují). ↓↓↓

Jedno slovo a hraje tu nejdůležitější roli. Někdy se ani nemusí vyskytovat v nadpisu, může být schované i v posledním řádku a nikdo ho nezaregistruje. Je velmi troufalé nazývat tyto masmédia objektivními. De facto není žádný rozdíl mezi tím, když před čtvrt stoletím něco prohlásil ÚV KSČ nebo když "nezávislá" média vypustí zprávu se slovem prý. Obojí se prezentuje jako pravdivá a ověřená informace.

Bohužel nejsou to jen internetové servery, které zastírají lež slovem prý. Podobné situace se vyskytují i ve zpravodajských relacích některých českých televizí - konkrétně ČT. Těm se dá říkat "Mistři propagandy". Například tehdy, když se jim za pomocí překladatele podařilo během hodiny předělat bránícího ukrajinského vojáka na útočícího separatistu. Média nejsou svatá a skáčou tak, jak nejbohatší "sponzor" píská. To by mělo být jasné každému.

 

Luna