Vyhledávání


Polská prezidentská kandidátka by zrušila sankce proti Rusku

19.04.2015 16:38
 
Kandidátka na polský prezidentský úřad Magdalena Ogórek je přesvědčena, že politika její země směrem na východ by se měla změnit a vztahy s Moskvou by se měly srovnat.
 
Prezidentská kandidátka levého středu Magdalena Ogórek zpochybnila koncepci zahraniční politiky vůči Rusku, která se zhoršila se začátkem ukrajinské krize. Tento názor přichází v době, kdy rostou obavy o jednotě evropského postoje k této krizi, jednota se může drobit v důsledku vzniku pro-ruských politických sil, píše Financial Times.
Ogórek zdůrazňuje, že Polsko má špatnou zahraniční politiku  směrem na východ a dělá málo pro uklidnění situace na Ukrajině. V případě svého vítězství má v úmyslu zlepšit vztahy s Moskvou.
Nicméně FT poznamenává,  že v předvečer voleb dne 10. května, má Ogórek malou podporu, ale její názory sdílí stále více a více občanů, kteří se obávají rostoucí vojenské síly v regionu.
Kandidátka na prezidentský úřad se rovněž silně vyjádřila proti vyslání polských jednotek na Ukrajinu jako součásti možné mírové mise OSN. Tento názor kandidátky je přímo v protikladu současného volebního favorita a jednoho z nejvýznamnějších zastánců Kyjeva a Porošenka Bronislawa Komorowského. Během nedávné návštěvy na Ukrajině řekl Komorowski, že se Polsko bude dobrovolně podílet na případném nasazení mírových sil.
Kromě toho, Magdalena Ogórek vyzvala EU ke zrušení sankcí proti Rusku, které tak "nefungují."
Ve svých projevech Ogórek připomíná Polákům společnou hranici s Ruskem a tudíž vztahy mezi oběma zeměmi by měly být proto vyvážené. Magdalena Ogórek také připomíná historické vztahy s Ukrajinou a že  Nejvyšší rada Ukrajiny nedávno vzdala čest polovojenské organizaci UPA, která je v Polsku zodpovědná za smrt více než 100 tisíc Poláků. - A to je jeden z důvodů, proč  "Polsko dnes znamená pro Ukrajinu tak málo ", dodává prezidentská kandidátka.